Followers

Saturday, 26 March 2011

LET'S GO GREEN. SAVE THE EARTH!

Assalamualaikum bumi hijau........




1. Buat entri, GA : LET'S GO GREEN. SAVE THE EARTH!
~~tengah buat


2. Mestilah follow bl0g coklet ni.
~~i follow u

3. `Bagaimana cara anda selamatkan bumi ni supaya kekal hijau?'
~~ish..xreti la nak wat karangan2 ni..mase seloah dulu2.asyik x siap jew karangan..buat point2 jew la ea..hehehe..


*  say no to bag plastic (sbb tu la skrg ni ade hari tanpa bag plastic..kne bawak bakul la nampaknyer..korang tau hari ape?hari sabtu la..so,,gunalah bakul rotan..hahaha)

* jimatkan elektrik (mudah jew..tutup mana2 yang xguna..tp sesetengah rumah,tv ada kat tiap2 bilik..mane nak jimat kalo camtu..ye x??so,,sume tv masuk kat dlm stor..hahaha)

* Elak pembakaran terbuka (bahaya tu..nnt panas la bumi kita ni..asap pulak pencemaran udara..so,,xpayah bakar,tanam terus..hahaha)

* jom tanam pokok (kehijauan pokok2 boleyh mencerdaskan minda..so,,jom ramai2 tanam pokok..pokok hidup sahaja,pokok plastik x dibenarkan)

* recycle (nak recycle ape??kertas,plastic,kaca sume boleyh recycle..senang jew,,masukkan jew  kat tong sampah recycle..)

* kurangkan guna kenderaan sendiri (gunalah perkhidmatan awam,kalo sume org nak bawak kete sndiri,driver bas nak makan ape??ye x??...so,dari situ kita dpt kurangkan asap kenderaan..jalan pon x sesak..

* jangan buang sampah ke dlm sungai (kesian ikan2 kat sungai,,kalo sungai tercemar,matilah ikan2 tu..)


~~rasenyer mcm da byk point da ni..cukup la tu..kan x terbaca pulak~~


4. Dalam entri, sertakan sekali banner kat ats tu dan terus link kan ke entri ni
~~semestinya..

5. tag 5 orang bl0gger @ lebih dan mesti maklumkan dkt dorang.
>> lulu


tarikh tutup penyertaan ;
22 April 2011


......................................

1 00 menaip disini:

syuwai said...

thanks sudi join ^^

penyertaan anda tlh selamat diterima ^^